lunes, 11 de noviembre de 2019

ENTRADA COMPLEMENTÀRIA, ELS RECURSOS PER A L'ENSENYAMENT DELS NOSTRES AVANTPASSATS.


ELS MATERIALS I RECURSOS PER A L'ENSENYAMENT DELS NOSTRES AVANTPASSATS.

👵👴

A Dues Pedagogues en procés l’altre dia vam estar pensant sobre els materials i recursos que tenim a l’ensenyament a l’actualitat, però, com seria abans? S’imagineu l’educació i els recursos que farien servir els nostres avis? Vam tindre una idea genial i fer una recerca de materials, fotografies, etc; ens complau ensenyar-vos tot allò que vam trobar!





La propietaria és Beatriz Carrió Navarro, de Pedreguer (Alacant), 1981.

‘’Aquestos llibres primer van ser dels meus germans, jo sóc la petita de quatre, diem que els vaig heretar. Durant la meua etapa escolar es parlava castellà, sols teníwm una assignatura en valencià. Em feien llegir llibres d’història, ‘’El quijote’’, ‘’El principito’’, ‘’El Lazarillo de Tormes’’ era una lectura obligatòria, ens el llegiem a casa i després la professora ens feia unes preguntes tipus test per a comprovar que tots l’havíem llegit.’’

📖📖📖


La propietaria és Josefina Navarro González, a Pedreguer (Alacant) 1977-1985.

‘’Aquestos són tots els butlletins de la meua filla MªCarmen. En l’actualitat l’EGB equival als últims anys de la primaria que coneguem ara i a l’ESO, però estava enfocada d’una altra manera. Començaven amb 7 anys i acabaven l’educació obligatòria amb 14. Alguna cosa que s’observa molt bé al ajuntar tots els butlletins és el canvi de nom del col·legi on van estudiar les meues filles. Es tractava d’un col·legi públic petit anomenat ‘’Colegio Nacional Comarcal Francisco Franco’’, Allí anaven tots els xiquets del poble i a l’any 1984 se li va canviar el nom de Col·legi Públic Trinquet-Alfàs.’’


📖📖📖





La propietària és Marita Mascarell Rocher (1975-1977)


“És una multicopista vietnamita utilitzada per gups universitaris o no antifranquistes, per a divulgar clandestinament publicacions en contra del Règim de Franco. Nosaltres en l’escola utilitzavem una diferent que era com una coca que féiem amb gelatina de peix per a fer còpies manuals, després ja compràrem la multicopista d’alcohol.”




REFLEXIÓ

Ens feia curiositat explorar aquells materials i recursos que els nostres pares, mares i avis feien per tal de facilitar la seqüència d'ensenyança-aprenentatge. Com podem observar, encara que l'estètica ha canviat (oviament) no ha canviat tant com donar una classe. Per exemple, Jaume Martínez Bonafé fa una crítica al llibre de text (material que no ha canviat durant anys) ja que és un material que ha marcat la nostra educació i mentre passen els anys i aquest continua a les nostres vides. Per això, veiem molt interessant el projecte per tal de crear el nostre propi material didàctic, adaptat a un alumnat i a unes necessitats. Tot comença de la nostra mà. Som dues pedagogues en procés i així ho farem veure!


📖📖📖

Gràcies per l'atenció,
Andrea Mataix i Sandra Tomàs

No hay comentarios:

Publicar un comentario