DUES PEDAGOGUES EN PROCÈS… AVUI DISSENYEM LA NOSTRA AULA IDEAL!
En la sessió del passat 23 de setembre el professor ens va demanar que dissenyarem la disposició d'una aula en el nivell d'ensenyament que nosaltres desitgem i altra disposició per a l'aula on estem treballant aquesta assignatura. INTERESSANT!
Pel que fa a la primera petició, hem decidit elaborar un disseny per a una aula de primer de primaria, doncs, ben sabut és que on més s'ha innovat en aquesta qüestió ha sigut en el nivell d'infantil, i que a part, cosa que hem après al llarg d'aquest grau, a vegades un dels problemes o dificultats més recurrent dins de l'etapa d'ensenyament primari dels i les alumnes és, ni més ni menys, la transició d'infantil a primària. Així doncs, ens posem mans a l'obra i us expliquem el model d'aula que hem pensat per fer aquesta transició que en la majoria dels casos sol ser problemàtica o un poc més difícil per als i les alumnes sigui el més fàcil possible.
Disseny d’una aula de primaria:
Com podeu observar, la classe s'hi troba dividida en "racons" on fomentar les diferents competències de l'alumnat.
Disposa d'una zona de jocs, d'una zona de treball en grup, d'una biblioteca amb zona de lectura, d'una zona de cadires i una zona de descans.
Amb quina finalitat?
- Zona de jocs: “Si la lliçó és divertida mai s’oblida” o això diuen, no? Aleshores hem pensat que és imprescindible que els i les alumnes disposen d’una àrea de jocs en l’aula on assistiran tots els dies, per posar en pràctica els coneixements obtinguts, o per aprendre’n de nous.
- Zona de treball en grup: la millor forma de combatre l’aïllament i la competitivitat és sense dubte el treball en grup, competència valorada positivament en tot arreu, aleshores em pensat aquesta zona amb taules rodones, on els alumnes podran treballar els coneixements, debatre, fer assemblees, etc en un lloc apropiat.
- Biblioteca i zona de lectura: normalment les escoles tenen una biblioteca però que la veu de la nostra experiència ens diu que no s’ha utilitzat mai, pot ser perquè son tants els llibres que els nens i les nenes es poden trobar allí que per desconeixement del nivell adequat dels llibres al seu enteniment fan d’aqueixos espais un lloc amb poca utilitat per a ells. Aleshores en aquesta biblioteca, els xiquets i xiquetes podran gaudir d’un espai de lectura amb llibres seleccionats prèviament adients al seu nivell i interessos.
- Zona de cadires: aquest espai es composa de cadires i d’una pissarra digital amb projector, ací l’alumnat podrà veure documentals, pel·lícules, fer exposicions i atendre si escau a alguna explicació.
- Zona de descans: en tota aula d’infantil els nens i les nenes disposen d’una área de descans on per la vesprada fan la migdiada. Quin és el motiu per llevar-los aquest espai de forma tan brusca? Nosaltres considerem el descans una condició essencial per a un aprenentatge òptim, aleshores hem inclòs al nostre disseny una zona de descans on tot alumne o alumna ho necessiti per algun motiu, pugui descansar.
Pel que fa, a la segona petició del professor, anem a explicar la nostra proposta de disseny d’aula per impartir o assistir a l’assignatura de Materials i Recursos per a l’Ensenyament.
La nostra proposta:
Com podeu veure hem dividit l’espai de l’aula en tres clares seccions: la zona de debat, l’àrea taller i la zona d’informàtica.
El perquè d’aquesta divisió:
- Zona de debat: gran part d’aquesta assignatura la treballem mitjançant textos, a partir dels quals fem tertúlies dialògiques, per aquest motiu és important disposar d’un espai apropiat per aquest fi. Hem decidit posar una moqueta i deixar les taules i cadires (100% mòbils) apart en cas que fessin falta, així podríem seure en forma de cercle, ens podríem dividir en grups, o fer altres activitats sense impediment.
- Àrea taller: un taller? sí. El nom d’aquesta assignatura és Materials i Recursos per a l’Ensenyament, i una tasca que se’ns demana en aquesta és l’elaboració d’un material educatiu, a més hem llegit a Montessori, aneu a dir-nos que no sería una bona idea per aquells que volen elaborar un material educatiu tangible posar-se mans a l’obra? Nosaltres ho trobem necessari.
- Zona d’informàtica: hem afegit aquesta zona, on hi hauran ordinadors de taula i taules buides amb endolls per si algú prefereix treballar amb el seu dispositiu portàtil, ja que això facilitaria una dinàmica d’aula més fluïda, en el sentit que teoria i pràctica tindran lloc en un mateix espai.
Gràcies per l'atenció,
Sandra Tomàs Carrió